De Raad van Levensbeschouwingen en Religies te Amsterdam heeft een brief geschreven aan de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, als reactie op de recentelijke gebeurtenissen in Frankrijk.

Geachte Burgemeester,

De Raad van Levensbeschouwingen en Religies te Amsterdam is diep geraakt door de

angstaanjagende aanslagen afgelopen week in Frankrijk. We zijn ook ontroerd door het medeleven, de eenheid en de broederschap die als reactie hierop krachtig naar de oppervlakte zijn gekomen.

We voelen ons geroepen om onze steen te blijven bijdragen aan de vele waardevolle initiatieven en dialogen die al ruime tijd plaatsvinden in Amsterdam, ter bevordering van een hechte, respectvolle samenleving. Een samenleving waarin elk individu zich vrij, veilig en gesteund voelt, ongeacht zijn of haar gedachtengoed, achtergrond of afkomst, is een rijke samenleving.

In dialoog blijven met elkaar geeft inzicht in elkaars frustraties en pijn. Het delen van deze gevoelens creƫert begrip en vertrouwen in elkaar ongeacht onze afkomst of religie. Iedereen verlangt naar een samenleving waarin erkenning en waardering is voor elkaars bestaan. Daar waar deze universele waarden de boventoon voeren is er geen voedingsbodem voor angst.

Menselijke deugden als vergevingsgezindheid en rechtvaardigheid, mededogen en

waarheidlievendheid, gastvrijheid en oprechtheid staan aan de basis van elke religie en van het humanisme. We blijven, samen met vele andere Amsterdammers, naar wegen zoeken om deze deugden in ieder mens tot bloei te laten komen. Ook, zo mogelijk en gewenst, met u, en met de gemeente van Amsterdam.

Met hartelijke groet,

De Raad van Levensbeschouwingen en Religies te Amsterdam.

Martijn Rep, secretaris

Download hier>>> de brief.